Garaże drewnopodobne: Dlaczego warto je stawiać ?

garaże drewnopodobne

Garaże drewnopodobne to rewelacyjne rozwiązanie dla osób, które w szczególny sposób dbają o estetykę otoczenia. Są doskonałym produktem dla ludzi, którzy pragną, by garaż idealnie komponował się na przykład z tłem ogrodu. Ta innowacyjna garażowa architektura przekonuje do siebie nawet przeciwników stawiania tego typu konstrukcji. Dowiesz się, dlaczego warto postawić na garaże drewnopodobne.

Dlaczego garaż powinien być standardem na każdej posesji?

W dzisiejszych czasach prawie każdy posiada lub użytkuje samochód. Chociaż nadal wiele osób musi korzystać ze środków komunikacji publicznej, to własny samochód powoduje, że człowiek może czuć się w pełni niezależny. W niektórych gospodarstwach domowych jest więcej niż jedno auto. Wynika to z tego, że osoby pracujące nie za bardzo mogą tracić czas na rozwożenie innych domowników, zwłaszcza gdy — dla przykładu — firma żony znajduje się 50 km od firmy męża. Nikt nie chce z tego powodu ani wyjeżdżać kilka godzin wcześniej z domu, ani też stać w korkach i spóźniać się do swojej pracy. Jeśli są dzieci, to ich rodzice mogą dzielić się obowiązkami (matka zawozi dziecko do szkoły, ojciec je odbiera po lekcjach — lub odwrotnie). Chodzi o to, że w przeciętnej rodzinie dwa samochody są już normą, która nikogo nie dziwi.

Garaże drewnopodobne w życiu właściciela samochodu

Samo kupno samochodu nie jest problemem, a zależy w zasadzie jedynie od posiadanych zasobów finansowych. Transakcja kupna nie jest uzależniona od posiadania prawa jazdy. Każdy może kupić samochód, chociaż prowadzić może go jedynie osoba z odpowiednimi uprawnieniami. Natomiast problematyczne może być miejsce parkingowe. W dużych miastach często spędza kierowcom sen z powiek. Parking to częsta strefa konfliktów międzysąsiedzkich (i nie tylko). Co gorsza, zanieczyszczone środowisko mocno brudzi samochody. Ilość kurzu i rozmaitych osadów powoduje, że kierowcy bardzo często muszą korzystać z myjni. Można temu zapobiec, wykorzystując garaże drewnopodobne. Co ważne, w sezonie zimowym na drogach i posesjach sypana jest sól drogowa, która nie jest zbyt przyjazna ani dla środowiska, ani dla pojazdów. Na pogorszenie się stanu samochodu po zimie w szczególności narzekają osoby, które mało kiedy jeżdżą swoim samochodem. Pojazdy starszej daty mogą mieć objawy korozji. Prawdziwy dramat zaczyna się przy awarii starego szyberdachu. Gdy nie ma garażu, woda może przedostać się do wnętrza, generując przy tym masę innych szkód.

Tak więc garaż nie powinien być traktowany przez nikogo jako dobro luksusowe. W miastach faktycznie jest z tym spory problem. W dużo lepszej sytuacji są osoby mieszkające w domkach jednorodzinnych, w zabudowie bliźniaczej, a także w nowoczesnym budownictwie, gdzie występują parkingi podziemne. Tutaj jednak podziemie może być fatalne przy intensywnych opadach deszczu (typu oberwanie chmury), gdzie woda niejednokrotnie zalewa takie miejsca. Dlatego lepiej jest mieć garaż postawiony na ziemi (a nie pod ziemią). Oczywiście nie każde osiedle stoi na terenie zagrożonym powodzią, ale sytuacje bywają różne i czasami nie da się przewidzieć skutków ulew.

Garaże drewnopodobne jako ochrona przed wandalami

Właściciele samochodów są narażeni również na akty wandalizmu. Niestety, to zjawisko jest dość częste. Samochód parkowany na ulicy nie jest bezpieczny. Zawsze jakiś wandal może go porysować. Mogą też być kradzieże (lusterek, wycieraczek). Jeśli pojazd stoi na terenie ogrodzonym, ale nie jest zatrudniona ochrona, to typowy monitoring wychwyci sprawcę szkód. Nie zatrzyma jednak jego działania. Policja nie zawsze potrafi szybko znaleźć sprawcę. Bardzo często wandale pozostają bezkarni. Szkody zazwyczaj są kosztowne do usunięcia. Osoby poszkodowane muszą składać pozwy cywilne. Sprawy sądowe toczą się miesiącami. Nie ma pewności, czy sprawca będzie osobą wypłacalną. Może tak się zdarzyć, że egzekucja komornicza niczemu nie wskóra. Po prostu korzystniej i bezpieczniej jest zainwestować w garaże drewnopodobne. To całkowicie zabezpieczy pojazdy przed działaniem wandali.

Designerskie garaże nie tylko na cele samochodowe

Nie jest żadną tajemnicą, że garaże drewnopodobne są często wykorzystywane jako:

• Powierzchnia magazynowa. Znakomicie się sprawdzają w sytuacjach, gdy ktoś nie ma dostępu do komórki lokatorskiej lub piwnica jest zawilgocona. Jest to także dobry pomysł, gdy ludzie nie chcą zagracać domu lub mieszkania, a jednocześnie nie chcą wyrzucać przedmiotów, które być może jeszcze kiedyś się przydadzą.
  • Siłownia domowa. Od czasów epidemii, w której to pozamykano fitness cluby i siłownie, panuje prawdziwy szał na punkcie własnych mini siłowni. Najlepszym miejscem na takie cele okazują się garaże. W garażu można bezpiecznie przechowywać sprzęt. Nikt nie będzie przeszkadzać w ćwiczeniach. Garażowa siłownia pozwala na treningi w dowolnych godzinach, bez konieczności płacenia karnetów za wstęp. Nie trzeba też czekać na swoją kolejkę do wykonania ćwiczeń na danym sprzęcie. Prócz sprzętu można wstawić modne meble przeznaczone do garażu.
  • Garaże drewnopodobne doskonale sprawdzą się także jako miejsce do realizowania swoich pasji lub hobby.