Wiata garażowa dla wspólnot mieszkaniowych

wiata garażowa

Wiata garażowa to świetne rozwiązanie dla Spółdzielni i Wspólnot Mieszkaniowych, które dysponują własnym terenem zewnętrznym. Mając dużą przestrzeń na podwórzu, można ją atrakcyjnie zagospodarować. Jeśli działka jest zbyt mała, można spróbować wydzierżawić działkę przylegającą, jeśli oczywiście jest wolna. Dowiedz się, dlaczego wiaty garażowe są dobrym wyborem dla mieszkańców kamienic i bloków.

Jak rozwiązać potrzeby parkingowe?

Nie jest żadną tajemnicą, że w miastach zapotrzebowanie na miejsca na parkingach jest ogromne. W dzisiejszych czasach samochód nie jest już dobrem nieosiągalnym dla przeciętnego człowieka. Każdy może stać się właścicielem samochodu. W wielu rodzinach jest więcej niż jedno auto. Kilka pojazdów w jednym gospodarstwie domowym co prawda ułatwia codzienne funkcjonowanie, ale zwiększa problemy związane ze znalezieniem wolnego miejsca na parkowanie.

Właściciele pojazdów mają obawy co do parkowania na ulicy. Wynika to z tego, że może dojść do kradzieży samochodu. Może też dojść do dewastacji poszczególnych jego elementów takich jak lusterka czy wycieraczki. Niestety, częstym zjawiskiem jest rysowanie lakieru ostrymi narzędziami. Jeśli na ulicy jest monitoring, a policji uda się ująć sprawców, istnieje szansa na dochodzenie pokrycia kosztów napraw. Jeśli jednak dłużnik będzie niewypłacalny, posiadacz samochodu musi sam zapłacić za likwidację szkód, chyba że ma stosowne ubezpieczenie. Dochodzenie swoich praw na drodze sądowej jest długotrwałe i wymaga wiele cierpliwości. Miesiącami można czekać na uzyskanie nakazu zapłaty, a nawet i latami, jeśli pozwana strona się odwoła. Dlatego parkowanie na ulicy nie jest uznawane za bezpieczne, przynajmniej z punktu widzenia właścicieli samochodów. Niechęć do stawiania auta na ulicy może też wynikać z szalejącej inflacji i poważnego kryzysu gospodarczego, co może wzmagać kradzieże. To powoduje, że wiata garażowa na zamkniętym terenie staje się marzeniem.

Na dodatek parkingi strzeżone nie mają zbyt wielu wolnych miejsc i wiąże się z nimi opłata zwiększająca koszty utrzymania samochodu. Mieszkańcy osiedli narzekają, że w pobliżu ich kamienic lub bloków nie ma parkingów. Trudno jest oczekiwać od ludzi, że będą wracać z zadowoloną miną, niosąc 10 – 15 minut ciężkie zakupy.

Czy kamieniczne podwórko może służyć za parking?

Teoretycznie podwórze nie jest przeznaczone do celów parkingowych. Natomiast w praktyce miejsca wewnątrz kamienic często są wykorzystywane jako parkingi dla mieszkańców danej nieruchomości. W grę wchodzi jedynie kwestia sprawnego funkcjonowania takiego wewnętrznego parkingu i jego estetyki. Jeśli nie będzie to unormowane wspólnie ustalonymi zasadami, bardzo szybko zapanuje chaos, co będzie wywoływać awantury związane z tym, kto komu zajął miejsce. Wiata garażowa to rozwiązanie, które w 100% eliminuje tego typu sytuacje konfliktowe. Warto sprawdzić, czy jest możliwa do postawienia. Z pewnością zależy to od wielkości podwórka (długości i szerokości), a także od ogólnego nastawienia ludzi do tematu postawienia zadaszeń dla samochodów.

Wiata garażowa może stać na przykład na końcu podwórza, jeśli nie jest ono zabudowane lub stoi na nim budynek kwalifikujący się do rozbiórki. Wówczas jest pretekst do szybkiego pozbycia się nieestetycznych ruder i ustawienie w tym miejscu ładnie prezentujących się wiat garażowych. Przy planowaniu miejsca na postawienie wiat garażowych warto zachować istniejący drzewostan, zwłaszcza jeśli w okolicy nie ma drzew. Wiata garażowa ma to do siebie, że można ją postawić w dowolnym miejscu. Podwórka co prawda są ograniczone pod względem wielkości i dla wszystkich mieszkańców może tych atrakcyjnych zadaszonych miejsc parkingowych nie wystarczyć. We Wspólnotach Mieszkaniowych problem polega na tym, że każdy może korzystać z części wspólnych, gdyż właściciele mają udziały. Ciężko jest w praktyce określić, z jakiej części podwórza może korzystać ktoś, kto ma mieszkanie 20 m2 i ktoś, kto ma apartament 150 m2. Wspólnoty Mieszkaniowe starają się, by każdy mógł skorzystać z parkingu, jeśli jest to możliwe. Spółdzielnie Mieszkaniowe dysponują ogromnymi przestrzeniami i mogą swobodnie tworzyć parkingi. Wiata garażowa może być w standardzie takiego parkingu.

Jakie zalety ma wiata garażowa?

Jeśli chodzi o wiaty garażowe, to stanowią one przede wszystkim solidną ochronę przed gradem, śniegiem lub deszczem. Mogą osłaniać samochody przed kurzem. Pyły z otoczenia to normalne zjawisko, ale problem zaczyna się robić w sytuacjach takich jak rewitalizacja obszarowa czy pojedyncze remonty bloków lub kamienic. Powstawanie nowych budynków też generuje całą masę pyłu. To wszystko osadza się na samochodach. Auta stają się bardzo brudne. Może to irytować osoby, które co dopiero wróciły z myjni samochodowej lub po prostu bardzo dbają o wygląd swojego pojazdu. Wiata garażowa jest produkowana z materiałów najwyższej jakości. Nie jest to więc propozycja na jeden sezon. Zamówienie na wiaty garażowe może być szybko zrealizowane. Już teraz można szykować miejsce pod ich profesjonalny montaż.